انواع دانه قهوهمقالات
ویتنام دومین کشور صادر کننده قهوه در جهان
قهوه ویتنام جزء گونه قهوه روبوستا می باشد.
کشور ویتنام 17 درصد از قهوه ی دنیا را تامین می کند.
کشور ویتنام دومین کشور بزرگ صادر کننده قهوه دنیا می باشد.
کشور ویتنام 40 درصد قهوه روبوستا در بازار جهانی را تامین می کند.
ویتنام کشوری است در جنوب شرقی آسیا و پایتخت آن هانوی است.

کشور ویتنام در سراسر دنیا به تولید انبوه قهوه ی کمکیفیت معروف است.
قهوه ویتنام دانه ای با مزه تلخ است ، که اغلب برای قهوه فوری استفاده می شود.
قهوه تولیدی ویتنام به ۵۰ کشور دنیا صادر میشود که اصلیترین خریدار آن آمریکاست.
قهوه ویتنام به کشور های زیادی صادر می شود که برخی از این کشورهای اروپایی عبارت اند از :
آلمان ، اسپانیا ، آمریکا ؛ ایتالیا ، انگلستان ، بلژیک ، هلند و …
تاریخچه قهوه ویتنام
اولین بار دانه قهوه در سال 1857 میلادی ، توسط فرانسوی ها به مردمان کشور ویتنام معرفی شد.
کشت قهوه در ویتنام قریب به 150 سال قدمت دارد .
در این کشور خیلی سریع مقدمات کشت و برداشت قهوه در نقاط مختلف ویتنام اجرایی شد و ویتنام در صنعت تولید قهوه موفق شد و حتی بر وضعیت اقتصادی این کشور تاثیر زیادی گذاشت.
کشور ویتنام دردوران جنگ ، در صنعت تولید قهوه ضررهای زیادی دید. با اینکه منطقه اصلی کشت قهوه تحت تاثیر جنگ قرار نگرفت ، اما بسیاری از مردم ویتنام در جنگ کشته شده اند ، و بر جمعیت و نیروی انسانی کشور ویتنام تاثیر منفی گذاشت که همین امر باعث کاهش تولید قهوه در این کشور شد.
در سال 1986 دولت ویتنام با صدور مجوز تولید قهوه برای شرکت های خصوصی صنعت قهوه باز به دوران شکوفایی خود قبل از جنگ برگشت و به رشد اقتصاد این کشور کمکی زیادی نمود.
مهم ترین محصول صادراتی کشور ویتنام برنج می باشد ؛ امروزه ویتنام بیش از 1 میلیون و 500 هزار تن در سال قهوه تولید می کند، که دومین محصول صادراتی این کشور بعد از برنج می باشد.

ویژگی های قهوه ویتنام
قهوه ویتنام از گونه های روبوستا می باشند ، به همین دلیل دارای اندازه های ریز و با شکل گرد هستند ، از دیگر ویژگی های قهوه ویتنام می توان به درصد کافئین بالا و تلخی زیاد این قهوه اشاره کرد.
قهوه ویتنام بیشتر به خاطر کمیت آن شهرت دارد. که بخش زیادی از قهوه های تولیدی خود را به صورت خام صادر می کند.
دانه قهوه عربیکا ویتنام که به صورت مدیوم رُست شده است دارای عطر و بویی منحصر به فرد و ترشی متوسط میباشد که لذت واقعی نوشیدن یک فنجان قهوه عربیکا را برای شما فراهم میکند.
عربیکا ویتنام دارای عطر و بوی بسیار زیاد و کافئین متوسط و تلخی کم است.
تولید قهوه عربیکا ویتنام کمی شناخته شده است. جنوب کشور متعلق به آب و هوای گرم و مرطوب گرمسیری است و مناسب برای کشت Robusta است. شمال ، با زمستان سرد ، مناسب برای کشت عربیکا است.
تفاوت گونه عربیکا و روبوستا
قهوه روبوستا به لحاظ میزان کافئین تقریباً دو برابر قوی تر از عربیکا است (2.7 درصد در برابر 1.5 درصد) و همین باعث شده که روبوستا تلخ تر باشد . علاوه بر این میزان لیپید و قند موجود در این قهوه 60 درصد کمتر است و مزهای تیزتر از قهوه معمول عربیکا دارد. روبوستا میزان آنتیاکسیدان بیشتری نسبت به عربیکا دارد (7 الی 10 درصد اسید کلروژنیک در برابر 5.5 تا 8 درصد در قهوهی عربیکا)
ویتنام به دلیل دارا بودن طعم و کافئین مناسب همیشه جزئی از مخلوط های قهوه در کافه هاست.
نام قهوه ی روبوستا از واژهی روبوست (robust) به معنای سفت و سخت و مقاوم گرفته شده است.
قهوه روبوستا در برابر حشرات و آفت ها مقاومت بالایی دارد. در واقع کافئین موجود در روبوستا برای بسیاری از آفات حکم سم دارد.
قهوه روبوستا میزان محصول درختانش بیشتر است و در هر هکتار به 2 تا 3 تن میرسد. در نهایت این عوامل موجب میشود این قهوه هزینهی تولید کمی داشته باشد.
گیلاسهای روبوستا کروی شکلاند و معمولاً هر گیلاس روبوستا حاوی دو دانهی قهوه است.

مشخصات کلی قهوه ویتنام
-
نوع : روبوستا (97 درصد)
-
اسیدیته : پایین
-
عطر : کم
-
طعم : تلخ
-
درصد برشته شدن : دارک رست
-
کافئین : بالا
مناطق قهوه خیز ویتنام
همانطور که گفتیم بالا ی 80 درصد قهوه تولید شده در ویتنام در ارتفاعات بالا مرکزی این کشور کاشت و برداشت می شود.
خاک آتشفشانی و حاصلخیز ویتنام برای کشت قهوه بسیار مساعد است و حدود 45 درصد از قهوهی تولیدی این کشور در ایالت “داک لاک” تولید و برداشت میشود. دو ایالت “لام دونگ” و “جیا لای” نیز روی هم 40 درصد از قهوهی این کشور را تولید میکنند.
قهوه ویتنام در مناطق جنوبی ویتنام اکثریت از گونه قهوه روبوستا است.
قهوه عربیکا عمده کمی از آن در مناطق شمالی ویتنام کشت می شود مانند : لام دونگ ، داک لاک
در خیابان های کشور ویتنام قهوه خانه هاو قهوه های خیابانی بسیاری وجود دارد که قهوه های معروفی در این مکان ها به فروش می رسد مانند :

-
آیس کافی سیاه
-
آیس کافی با شیر غلیظ
-
قهوه تخم مرغی
-
قهوه با شیر نارگیل
-
قهوه ماست
-
قهوه میوه ای
-
قهوه راسو
روش فراوری و برداشت قهوه ویتنام
قهوه ویتنام درسال دو یا سه بار برداشت می شد . به دلیل پایین بودن قیمت قهوه ویتنام این میزان از برداشت به صرفه نیست. همین امر باعث شد که مردمان ویتنام قهوه ویتنام را در سال تنها یک بار کاشت و برداشت کنند، که در هزینه های مصرفی آب و کود صرفه جویی کنند.
زمان شکوفه دادن درختان قهوه ویتنام ماه های ژانویه و فوریه می باشد. یعنی بعد از فصل برداشت قهوه و یک دوره آبیاری با فشار زیاد کشتزارها می باشد.
آبیاری پر فشار مزارع به دلیل جبران خسارتی است که در فصل برداشت به سلامت درختان وارد می شود، می باشد.
قهوه ویتنام معمولا به صورت ارگانیک و کاملا سنتی ، به دست نیروهای انسانی کشت و برداشت می شود.
در گذشته کشاورزان دانه قهوه ویتنام را هم رسیده و هم نرسیده برداشت می کردند ، حال امروزه با بالا رفتن سطح آگاهی کشاورزان از کیفیت قهوه ویتنام ، تنها دانه های قهوه رسیده را سعی می کنند برداشت کنند.
نکته :
رایج ترین روش فراوری قهوه ویتنام شیوه خشک یا طبیعی است.
در روش فراوری خشک دانه های قهوه در زیر تابش مستقیم نور خورشید خشک می شوند ، و بعد از خشک شدن در کیسه های پلاستیکی بسته بندی شده که برای فروش انبار می شوند.
اگر آفتاب لازم برای خشک شدن دانه های قهوه ویتنام فراهم نباشد یا کشاورزان از تجهیزات خشک کن قهوه بهره مند نباشند ، کیفیت فراوری قهوه ویتنام کاهش می یابد. که همین دلیل باعث شده است قهوه ویتنام از کیفیت یک پارچه برخوردار نباشد.
غربی ها روش برشته کاری قهوه روبوستا را برشته کاری فرانسوی نام گذاری کرده اند شاید دلیل این نام گذاری این بوده ، که اولین بار فرانسوی ها قهوه را وارد ویتنام کردند. و اولین کسانی بودن که برشته کاری این قهوه را انجام دادند.
