قهوه لیبریکا یا قهوه لیبریایی (Liberica Coffee)
قهوه لیبریکا یا قهوه لیبریایی یکی از گیاهان گلدار خانواده روناسیان (Rubiaceae) می باشد.
گیاه قهوه دارای سه گونه متفاوت می باشد که این سه گونه عبارت اند از :
- قهوه عربیکا (Arabica )
- کانفورا یا روبوستا (Robusta)
- لیبریکا (Liberica)
گونهی لیبریکا بسیار متنوع است و زیرگونههای متعددی دارد مانند دِوِوری (Dewevrei) و دایبوسکی (Dybowskii) که برخی از اینها مقاومت بالایی در برابر خشکسالی دارند.
بر اساس میزان مصرف جهانی قهوه، اول قهوه عربیکا ، سپس قهوه روبوستا و در آخر قهوه لیبریکا بیشترین و کم ترین مصرف و همچنین تولید و کاشت را به خود اختصاص داده اند.
قهوه لیبریکا عمدتا در نواحی قسمت های غربی و مرکزی قاره آفریقا حتی قسمتی از لیبریا ، اوگاندا و آنگولا کشت و تولید می شود.
گونه قهوه لیبریکا به مناطقی همچون برزیل ، هند ، آمریکای مرکزی و ونزوئلا راه یافته است.
ویژگی های قهوه لیبریکا
گیاه قهوه لیبربکا حدودا تا ارتفاع 20 متری رشد می کند و اغلب دانه های گیلاسی شکل بزرگ تری نسبت به گونه عربیکا و روبوستا دارد.
دانه قهوه لیبریکا برای جایگزین درختان قهوه عربیکایی در قرن 19 به اندونزی آورده شد که این گونه به دلیل بیماری خطرناک زنگ برگ قهوه نابود شده بودند.
جالب است بدانید: امروزه هم مقداری از این گونه در مناطق مرکزی جاوه نیز یافت می شود.
قهوه لیبریکا یکی از کالاهای اصلی کشور فیلیپین به شمار می آید.
شهر لیپا از منطقه باتانگا ، در دهه 80 میلادی بزرگترین شهر تولید کننده قهوه گونه عربیکا در جهان به شمار می رفت.
ولی متاسفانه بیماری زنگ برگ در دهه 90 صنعت تولید قهوه این کشور را نابود کرد و ضررهای زیادی به صنعت قهوه این شهر زد و می توان گفت به طور کلی نژاد عربیکای این شهر از بین رفت.
به همین دلیل بعد از این اتفاقات شهر لیپا به کشت گونه عربیکا روی آورد و در حال حاظر منطقه باتانگا و نیز شهر همسایه ی او یعنی کاویته یکی از تولید کنندگان گونه ای لیبریکا یعنی قهوه ای به نام باراکو هستند.
خصوصیات قهوه لیبریکا عبارت اند از:
قهوه لیبریکا دارای دانه های بسیار بزرگ نسبت به دو گونه دیگر یعنی عربیکا و روبوستا می باشد؛ عطر و طعم قهوه لیبریکا به محض دَم کردن رایحه های آجیلی ، شکلات تلخ و دودی از خود نشان می دهند.
به دلیل انقراض و نایاب شدن این گونه قهوه، قهوه لیبریکا در بازار با قیمت بالا خرید و فروش می شود.
بیشتر بدانید:
گونه قهوه لیبریکا تنها فقط 2 درصد از قهوه مصرفی دنیا را تامین می کند.
موقعیت جغرافیایی مناطق کشت قهوه لیبریکا
قهوه لیبریکا بر خلاف گونه عربیکا در مناطق کم ارتفاع و مرطوب بهترین شرایط کشت را دارد و امروزه بیشتر در بعضی از کشور های آسیایی و آمریکای جنوبی تولید می شود.
مطلوب ترین دما برای رشد قهوه لیبریکا دمای 18 تا 28 درجه سانتی گراد بوده که در گذشته بهترین دما برای رشد این گیاه 34 درجه سانتی گراد بوده است.
مناطقی که گیاه قهوه لیبریکا در آنجا کشت می شوند عبارت است از؛ مالزی ، اندونزی ، فیلیپین و حتی تایلند و ویتنام جزء این مناطق می باشند.
سرگذشت قهوه لیبریکا و دشمن آن (زنگار قهوه)
زمین های کشاورزی زیر کشت قهوه در اواخر قرن نوزدهم مورد هجوم زیادی از نوعی آفت به نام [زنگار قهوه] شد. قارچ های انگلی به محصولات عربیکا که سال های زیادی یکی از پر طرفدارترین گونه قهوه بود آسیب های زیادی وارد کرد.
قهوه لیبریکا اولین بار توسط آلمانی ها در سال 1875 به اندونزی برده شد.قهوه لیبریکا به دلیل مقاوم بودن نسبت به آفت زنگار به یک محصول پرطرفدار در این منطقه تبدیل شد و همین امر باعث شد که این کشورها بیشترین میزان تولید کننده قهوه لیبریکا را به خود اختصاص دهند.
قهوه لیبریکا هم همچنین درسال 1895 از هجوم این آفت و قارچ های انگلی بی نصیب نماند.
قهوه کانفورا برای نخستین بار در سال 1900 به منظقه جاوه ی اندونزی برده شد.
از میان گونه های مختلف کانفورا ، گونه روبوستا ، هم پر محصول تر بود و دارای مقاومت بالایی نسبت به آفت زنگار داشت.
در سال 1910 به بعد بخش زیادی از مناطق آسیای جنوب شرقی یه جای عربیکا و لیبریکا زیر کشت قهوه روبوستا قرار گرفت.
خصوصیات جنس سخت قهوه لیبریکا
قهوه لیبریکا به طور کلی یک نوع قهوه با جنس سخت است؛ قهوه لیبریکا هم در برابر آفت هایی همچون کرمک و اغلب قارچ های انگلی و زنگار هم در مقابل سختی هایی مثل شرایط نگهداری و انبارش و رطوبت مقاوم است.
به همین دلیل قهوه لیبریکا از گونه قهوه روبوستا جلو زده است.
اگر بخواهیم درجه سر سختی دانه قهوه عربیکا را متوسط بدانیم، قهوه لیبریکا دارای درجه ی سرسختی و مقاومت خیلی بیشتری نسبت به عربیکا است.
دلیل سرسختی درختان قهوه لیبریکا
- برگ های پهن و ضخیم و دانه های سخت و درشت این گونه قهوه است.
- میزان رشد درختان قهوه ی لیبریکا نسبت به دیگر گونه های قهوه عربیکا و روبوستا بیشتر می باشدو
- گیاهان قهوه لیبریکا تا 20 متر رشد می کنند.
- گیاهان قهوه روبوستا 9 تا 12 متر رشد می کنند.
- گیاهان قهوه ی عربیکا حدود 5 تا 6 متر رشد می کنند.
فاصله زمانی بین شکوفه زدن تا کشت دانه قهوه
- قهوه لیبریکا از 12 تا 14 ماه
- قهوه روبوستا از 9 تا 11 ماه
- قهوه عربیکا از 6 تا 9 ماه
شیوه کشت و نگهداری قهوه لیبریکا
قهوه لیبریکا معمولا دو بار در سال کشت می شود . وزن محصول خشک بدست آماده 7 تا 10 درصد نسبت به میوه تازه آن کم تر است.
به طور میانگین یک هکتار زمین زیر کشت قهوه 750 تا 900 کیلو گرم بار می دهد. اما کشتزار های تحت مراقبت و روش های کشاورزی خوب گاهی تا 7/1 تن نیز محصول می دهد.
قهوه لیبریکا را هم میتوتن به روش خشک و هم به روش خیس تولید کرد.
شاید پوست ضخیم و جنس سخت قهوه لیبریکا باعث شود فکر کنید که روش فراوری خیس این محصول بهتر است اما قهوه لیبریکا به طور عمده به صورت خشک فرآوری می شود.
شیوه فراوری خیس
در روش خیس پس از جمع کردن میوه قهوه، تا 24 ساعت گوشت گیری می شود. سپس مرحله تخمیر و جداسازی لاهاب یا لیزاب (mucilage) و شستشو انجام می شود و به دو روش محصول طی 7 تا 10 روز زیر تابش مستقیم نور خورشید پهن می شود یا 6 الی 20 ساعت در دستگاه خشک کن یا به ترکیبی از هر دو روش خشک شده و به صورت قهوه پوسته دار (parchment) با 11 تا 12 درصد رطوبت انبار می شوند.
این روش تولید به صورت دستی و به دست کشاورزان کوچک بومی یا کارگاه های قهوه ایالتی و کارخانه های اندک انجام می شود.
شیوه فراوری خشک
در روش فراوری خشک ، میوه ها اغلب به صورت شاخه ای از درختان جمع آوری می شوند، و مدت 3 تا 4 هفته در
تابش مستقیم نور خورشید قرار می گیرند یا به روش دیگر به مدت 2 تا 3 هفته در دستگاه های خشک کن ، خشک
می شوند.
انبار کردن این قهوه ها نسبت به قهوه های پوسته دار به دلیل خصوصیت نم پذیری (hygroscopic) سخت تر است؛ در کل محصول در این شرایط به شدت رطوبت را به خود جذب می کند.
قیمت قهوه لیبریکا در مناطق مختلف
قهوه لیبریکا بر خلاف کم بودنش محصول بسیار ارزان قیمتی است.
کشور های آسیای جنوب شرقی تنها خریداران این محصول می باشند.
قیمت قهوه لیبریکا در مناطق مالزی ، اندونزی و فیلیپین ارزان است و به صورت عمده خرید و فروش می رسد.
قهوه لیبریکا نیز در مناطق کشورهای آمریکای جنوبی مثل گویان ، سورینام ، ونزوئلا و برزیل به میزان و مقدار کمتر
نیز کشت می شود.
جالب است بدانید: قهوه لیبریکا به دلیل نداشتن مرغوبیت بالا صادرات آنچنانی ندارند.
پروفایل طعمی قهوه لیبریکا
طعم کلی قهوه لیبریکا بیشتر به شبیه گونه ی روبوستاست.
قهوه لیبریکا دارای طعم تیره و زمینی و تند می باشد.
عواملی که قهوه لیبریکا را از قهوه روبوستا جدا می کند:
رایحه ی لیبریکای برشته شده به نسبت ناخوشایند است. که به میوه های بد بو تشبیه شده است.
دلیل بعدی طعم دودی این قهوه است. حتی طعم قهوه لیبریکا به تنباکوی مایع تشبیه شده است.
خرید قهوه لیبریکا
شما خریداران و مصرف کنندگان دانههای قهوه در ایران میتوانید دانه مرغوب قهوه را به صورت آنلاین تهیه نمایید. جهت سفارش و کسب اطلاعات بیشتر لطفا از طریق کانالهای ارتباطی زیر با ما تماس حاصل بفرمایید.
شماره تماس : 09129780370 محمد مهرسام
اینستاگرام : mehrsam_coffee@
وب سایت : www.coffeeirani.ir
آدرس دفتر: خیابان امام ، میدان شورا ، پاساژ ثنا ، طبقه همکف واحد 23
شرکت بازرگانی عقاب سبز مهرسام عرضه کننده انواع دانه قهوه در ایران
خریدی مطمئن،کیفیت بالا و پشتیبانی
حتی بعد از ارسال
قهوه را شرکتی، ارزان و با ضمانت کیفیت و فروش بخرید
ارسال بار به تمامی نقاط ایران
امیدواریم از خواندن این مطلب لذت برده باشید، برای اطلاع دقیق و لحظه ای قیمت به روز دانه قهوه با ما تماس بگیرید و یا از صفحه قیمت روز قهوه (اینجا) دیدن نمایید، همچنین برای اطلاع کامل و جامع درباره دانه قهوه به صفحه مقالات (اینجا) ما مراجعه فرمایید و با نظرات و پیشنهادات خود مارا در این امر یاری نمایید